CJCPCT DOLJ

 

 

 D I S P O Z I Ţ I E

privind stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a infectării cu COVID19 (Coronavirus) Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, în contextul riscului de răspândire a infecţiei cu COVID19 (Coronavirus), având în vedere referatul Secretarului General al Județului, înregistrat la nr. 11475/2020, prin care se propune stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a infectării cu COVID19 (Coronavirus)

Descărcați textul dispoziției președintelui C.J. Dolj

 

 

Plan de măsuri pentru prevenirea și gestionarea situațiilor determinate de infecții cu COVID-19 la

nivelul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj (C.J.C.P.C.T. Dolj)

Descărcați documentul PDF

 

În direct Festivalul - Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”

Ziua  3 - 15 Noiembrie 2019- Gala

 

Festivalul Din Batrani din oameni buni 2019, Craiova - 8 Decembrie 2019 - Teatrul Colibri Craiova

Dezvelirea plăcii comemorative Nicolae Veleanu, declarat "Tezaur uman viu"

Nicolae Veleanu – vătaf al căluşarilor din Giurgiţa timp de peste 70 de ani!

La 01 februarie 2010, prin adresa nr. 145 Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural Naţional solicita Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj numiri de păstrători de seamă ai tradiţiilor populare: rapsozi, meşteri populari, dansatori, pentru titlu de TEZAUR UMAN VIU.
Potrivit Regulamentului de acordare a titlului, dosarul fiecărui candidat trebuia să cuprindă acordul scris al persoanei propuse, declaraţia pe propria răspundere privind veridicitatea informaţiilor, dar şi un referat de specialitate, întocmit de un specialist.
CJCPCT Dolj a propus patru candidaturi, întocmind patru dosare pentru: Avram Ştefan – rapsod popular (caval, fluier, cimpoi) din satul Comoşteni, comuna Gângiova; Marin Sima – rapsod popular (vioară şi voce) din satul Zăval, comuna Gighera; Ion Streaţă – rapsod popular (vioară şi voce) din satul Ohaba, comuna Melineşti şi vătaful de căluşari Nicolae Veleanu din comuna Giurgiţa.

Singura propunere acceptată din judeţul Dolj a fost cea a lui Nicolae Veleanu, născut la 03 februarie 1922.

Bătrânul căluşar s-a grăbit să plece „dincolo” la 10 aprilie 2011  şi nu a mai apucat să primească în timpul vieţii diploma ce însoţea titlul. Aceasta i-a fost acordată post-mortem pe data de 29 noiembrie 2012, în cadrul unei ample manifestări care s-a desfăşurat la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, fiind însoţită de un premiu în bani, de 1 000 lei.

Suma a fost folosită pentru realizarea unei plăci comemorative care a fost amplasată, joi, 30 mai 2013 pe clădirea Căminului Cultural din Giurgiţa, aşezământ care de-acum se va numi Căminul Cultural „Nicolae Veleanu” Giurgiţa, la propunerea autorităţilor publice locale şi cu acordul celor judeţene.

Dezvelirea plăcii comemorative s-a desfăşurat în prezenţa autorităţilor locale, a reprezentanţilor CJCPCT Dolj, a localnicilor, a căluşarilor din Giurgiţa şi a micilor dansatori ai ansamblului Căminului Cultural „Nicolae Veleanu” conduşi de Mihaela Tomescu, directorul acestui aşezământ cultural, slujba fiind asigurată de un sobor de preoţi din localitate. În cinstea marelui lor vătaf de căluşari, micii dansatori au prezentat un mic program artistic, cu cele mai reprezentative jocuri populare din zonă.

Tot ca o recompensă pentru activitatea lui Nicolae Veleanu, Rusaliile vor deveni sărbătoarea comunei, aşa cum au hotărât autorităţile publice locale, a declarat d-l Viky Bonea, primarul localităţii Giurgiţa.

La manifestările de la Craiova este selectată şi ceata de căluşari doljeni care să reprezinte judeţul nostru la marele Festival al Căluşului Românesc de la Caracal, acolo unde au fost remarcate, ediţii la rând, cete de căluşari precum cea de la Pietroaia, comuna Sopot sau ceata de la Giurgiţa, al cărui vătaf, Nicolae Veleanu, în vârsta de 89 de ani, a şi fost declarat de către Ministrul Culturii „Tezaur Uman Viu” .

Obs. Pentru documentare, vezi Arhiva CJCPCT Dolj.

 
IULIE   2020
 
 
L M M J V S D
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2