CJCPCT DOLJ

 

În direct Festivalul național 

“Din batrani, din oameni buni”, Craiova 2018

 

 

EVENIMENTE CUTURALE - Festivalul - Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase“Categoria: spectacol-concurs

Data desfasurarii: o dată la 2 ani

Actanti: interpreti ai cântecului popular românesc din tara si din diaspora

Vizitați site-ul dedicat festivalului: http://www.mariatanase.ro

* Ampla manifestare de cultura populara, Festivalul - Concurs al Interpretilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tanase” al carui debut a avut loc în anul 1969, a devenit cea mai importanta rampa de lansare a tinerilor interpreti de folclor muzical din toata tara si nu numai; în anul 2017 este programata cea de-a XXIV-a editie.

* Purtând numele celei pe care ne-am obisnuit s-o evocam ca „Doamna cântecului românesc”, Festivalul s-a dovedit de-a lungul celor 44 ani de viata o adevarata scoala pentru sutele de interpreti ce au venit (si vor mai veni) la Craiova, o lectie concreta despre alcatuirea repertoriului, alegând, dintre toate piesele întâlnite, autenticul, cuceritor prin frumusete si aderenta la public, într-un cuvânt adevaratele valori si interpretându-le astfel încât solistul sa scoata în evidenta întreaga lor frumusete. Se mai au în vedere tinuta scenica, frumusetea si autenticitatea costumelor.

* Editie de editie au urcat pe scena Festivalului sute de concurenti, talente certe, oferind posibilitatea aprecierii stilurilor de interpretare si a varietatii folclorului dupa tinut si zone.

* Departe de a urmari latura spectaculara, festivalul se angajeaza sa fie din ce în ce mai mult un act de cunoastere si initiere, de valorificare a fondului folcloric national, precum si a unor talente cu posibilitati de afirmare. Astfel rezultatele nu au întârziat sa apara: solisti precum Ana Munteanu, Gheorghe Rosoga, Ionela Prodan, Filofteia Lacatusu, Maria Apostol, Tiberiu Ceia, Angelica Stoican, Maria Rachiteanu-Voicescu, Elena Jurjescu, Floarea Calota, Vasilica Dinu, Maria Dragomiroiu, Matilda Pascal Cojocarita, Valeria Peter Predescu, Daniela Condurache, Liviu Vasilica, Ioan Bocsa, Grigore Lese si multi altii devenind deja nume cunoscute în toata tara.

* Jurii competente au facut din Festivalul „Maria Tanase” cea mai exigenta scena în acest domeniu, lucru demonstrat de-a lungul timpului prin cariera ulterioara a laureatilor sai.

* Festivalul craiovean cuprinde si alte activitati conexe, ele însele pline de individualitate si valoare: parada portului popular, târgul creatorilor populari, sesiuni de comunicari, expozitii documentare si/sau lansari de carte, colocvii ale realizatorilor de emisiuni folclorice etc.

Obs. Pentru documentare, vezi Arhiva CJCPCT Dolj.

 
SEPTEMBRIE   2019
 
 
L M M J V S D
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6