CJCPCT DOLJ

 

 

 D I S P O Z I Ţ I E

privind stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a infectării cu COVID19 (Coronavirus) Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, în contextul riscului de răspândire a infecţiei cu COVID19 (Coronavirus), având în vedere referatul Secretarului General al Județului, înregistrat la nr. 11475/2020, prin care se propune stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a infectării cu COVID19 (Coronavirus)

Descărcați textul dispoziției președintelui C.J. Dolj

 

 

Plan de măsuri pentru prevenirea și gestionarea situațiilor determinate de infecții cu COVID-19 la

nivelul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj (C.J.C.P.C.T. Dolj)

Descărcați documentul PDF

 

În direct Festivalul - Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”

Ziua  3 - 15 Noiembrie 2019- Gala

 

Festivalul Din Batrani din oameni buni 2019, Craiova - 8 Decembrie 2019 - Teatrul Colibri Craiova

 

Trifonul – patronul spiritual al viilor (sarbatoarea vitei de vie)

Categoria: obiceiuri cu dată fixă
Data desfăşurarii: 1 februarie
Actanţi: bărbaţii comunitătii respective
La întâi ale lui Făurar, în ajunul Întâmpinării Domnului, Biserica Ortodoxă îl celebrează pe Sf. Trifon, sau Trif, cu varianta Trif Nebunul - aşa cum este cunoscut în cadrul comunităţii tradiţionale româneşti.
Sărbătoarea Sfântului Trifon nu este specifică zonei Olteniei cum s-ar putea crede, ci se practică în realitate în toată ţara.
Personaj mitologic, aparent fără nici o legătură cu personajul religios, Trif este în accepţie păgână protectorul plantelor fertile, împotriva dăunătorilor (gândaci, insecte), iar în accepţie creştină, protectorul viţei de vie.
În zona Olteniei, Triful este identificat prin Sfântul Trifon şi este considerat patronul spiritual al viilor; de aceea se sărbătoreşte acolo unde există suprafeţe mari cultivate cu viţă de vie, în special la Segarcea, Cerăt, Galicea Mare, Izvoare (Corlate).
Din timpuri străvechi, locuitorii Segarcei se strângeau în dimineaţa acestei zile cu căruţele cu cai, cu ploştile cu vin, cu mâncare şi, în mare alai, se deplasau în "plaiul viilor" unde preotul făcea o sfeştanie, stropind astfel cu agheasmă de la Boboteazã, viile si pomii fructiferi. Slujba oficială avea un caracter de invocare a ajutorului divin în lupta contra dăunătorilor, dar şi de fertilizare pentru noul an agrar: "Stăpâne, caută în sfânt lăcaşul Tău spre agonisita aceasta şi binecuvîntează spre viile acestea ale Segarcei, fereşte-le de toată fermecătura vrajei, de toată răutatea, de ispita viclean şi uneltirea oamenilor răi şi dă viei acesteia roade la vreme plină de binecuvântarea Ta şi departează de la ea toată fiara şi sălbăticiunea, şi viermele, musca, seceta, rugina, arşiţa şi vânturile care aduc stricăciune. Doamne miluieşte! Se binecuvântează viile acestea, holdele acestea cu această apă sfinţitã, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!"
Rugăciunea se spunea de trei ori şi, în acelaşi timp, cu busuioc muiat în apă sfinţită, se stropeau viile către toate punctele cardinale.
Ritualul se încheia cu un ospăţ îmbelşugat, semn al abundenţei, stropit cu vin de calitate, semn al rodului viei pentru anul care începea.
Aflată iniţial în plan ritual, sărbătoarea Sfântului Trifon trece astăzi, însă, din ce în ce mai evident în planul spectacularului, al manifestării golite de orice conţinut magico-religios, obiceiului începând să i se "propună" mai multe practici străine.
Obs. Pentru documentare, vezi Arhiva CJCPCT Dolj

 

Back