CJCPCT DOLJ

 

 

 D I S P O Z I Ţ I E

privind stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a infectării cu COVID19 (Coronavirus) Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, în contextul riscului de răspândire a infecţiei cu COVID19 (Coronavirus), având în vedere referatul Secretarului General al Județului, înregistrat la nr. 11475/2020, prin care se propune stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a infectării cu COVID19 (Coronavirus)

Descărcați textul dispoziției președintelui C.J. Dolj

 

 

Plan de măsuri pentru prevenirea și gestionarea situațiilor determinate de infecții cu COVID-19 la

nivelul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj (C.J.C.P.C.T. Dolj)

Descărcați documentul PDF

 

În direct Festivalul - Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”

Ziua  3 - 15 Noiembrie 2019- Gala

 

Festivalul Din Batrani din oameni buni 2019, Craiova - 8 Decembrie 2019 - Teatrul Colibri Craiova

 

Proorul

Categoria: obiceiuri cu data fixa
Data desfasurarii: 23 aprilie (Sf. Gheorghe)
Actanti: locuitorii comunitatilor respective
Sarbatoare populara cu data fixa, se desfasoara în fiecare an la 23 aprilie, zi în care se sarbatoreste Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta.
Proorul consta în împodobirea stâlpilor portilor, a stresinilor caselor, a adaposturilor pentru vite cu ramuri verzi, luate din padure, sau cu crengi de tei, salcâm, liliac.
Acest obicei reprezinta credinta ca ramura verde apara oamenii, vitele si semanaturile de fortele malefice care devin foarte active, acum la Sf. Gheorghe, când începe si Anul Nou Pastoral.
În unele sate ale Doljului, la Tuglui si Urzicuta, sau pe Valea Dunãrii (Bistret), tinerii merg în zorii zilei de Sf. Gheorghe cu carutele la padure, unde culeg ramuri verzi de salcie, rachita sau plop, le sfintesc în biserica si le împart gospodarilor pentru a-si "împroora" portile, casele si chiar vitele.
Celor ce poarta numele Sfântului Gheorghe li se fac urari speciale, la care se adauga cântecele lautarilor ce însotesc alaiul Proorului .
Obs. Pentru documentare, vezi Arhiva CJCPCT Dolj.

 

Back