CJCPCT DOLJ

 

 

 D I S P O Z I Ţ I E

privind stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a infectării cu COVID19 (Coronavirus) Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, în contextul riscului de răspândire a infecţiei cu COVID19 (Coronavirus), având în vedere referatul Secretarului General al Județului, înregistrat la nr. 11475/2020, prin care se propune stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a infectării cu COVID19 (Coronavirus)

Descărcați textul dispoziției președintelui C.J. Dolj

 

 

Plan de măsuri pentru prevenirea și gestionarea situațiilor determinate de infecții cu COVID-19 la

nivelul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj (C.J.C.P.C.T. Dolj)

Descărcați documentul PDF

 

În direct Festivalul - Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”

Ziua  3 - 15 Noiembrie 2019- Gala

 

Festivalul Din Batrani din oameni buni 2019, Craiova - 8 Decembrie 2019 - Teatrul Colibri Craiova

 

Saptamana Santoaderului (Caii lui San’Toader)

Categoria: obiceiuri cu dată mobilă (în raport de Lăsatul Secului de Paște)
Data desfăşurării: sâmbăta Sf. Toader (prima sâmbătă după Lasatul Secului)
Actanţi: întrega comunitate
Aşezată sub semnul ecvestru al "Cailor Sf. Toader", această săptămână, plină de semnificaţii, credinţe populare şi acte rituale este foarte respectată şi temută de ţăranii doljeni.
Prima zi e "Lunea Ciorilor". Resturile de la Lăsatul Secului de brânză (fărâmituri şi coji de ouă) se aruncă ciorilor, în credinţa că acestea nu vor scoate sămânţa din brazdă.
Urmează "Marţea Vaselor" când se spală cu leşie vasele de dulce şi se fierb lingurile de lemn.
În "Miercurea Viermilor" se opăresc pânzeturile albe din gospodărie, ca viermii să nu distrugă recoltele.
Deşi în toată săptămâna nu se lucrează, cea mai temută zi e Joia Strâmbă. Cei ce încalcă tradiţia pot fi "luaţi din Sântoader" şi li se strâmbă gura. Se mai numeşte şi "Joia Iepelor".
În "Vinerea Oarbă" se mătură casa iar gunoiul se duce la marginea curţii cu ochii închişi, pentru ca păsările cerului să nu vadă recoltele şi să le strice. Tot în această zi se caută în pădure şi se scoate rădăcinã de omar (iarbă mare, popâlnic).
Ziua de sâmbătă este "Sâmbăta lui Sântoader" sau a "morţilor" când se pomenesc moşii, cu colivă şi alimente de post.
În credinţa populară, Sf. Toader e tânăr şi are 9 cai cu care aleargă după soare ca să-l ţinã pe cer. De ziua Sfântului se împodobesc caii cu ierburi şi ciucuri roşii şi se plimbă prin sat sau se aleargă („încuratul cailor”).
Se spală părul cu fiertură de oman. Fetele se uită în oglindă şi spun:
"Toadere, Sântoadere,
Să-mi crească codiţele Ca la cai, comiţele."
Din aceeaşi fiertură se pune şi în apa vitelor şi a păsărilor, pentru a fi sănătoase. Bărbaţii îşi tund părul şi scurtează cozile cailor.
În noaptea de "Sântoader" nu se framântă pâine, nu se toarce, nu se ţin şezători şi nu trebuie să te afli pe drum că te aleargă caii lui.
Dacă în "Joia Strâmbă" te duci şi speli, noaptea vin caii lui Sântoader şi zdupăne prin casă. Şi-i visezi. (Drãgoi Silina, 70 ani, comuna Predesti - Dolj, martie 1999).
În comuna Desa în Sâmbăta lui Sântoader se organizează, de ani buni, o întrecere hipică la care participă tinerii cu caii lor atât din Desa cât şi din comunele învecinate: Poiana Mare şi Ciupercenii Noi. Autorităţile locale au încurajat această manifestare şi au instituit o modalitate de premiere a cailor, dimpreună cu călăreţii lor, fapt ce face întrecerea şi mai atractivă iar pe locuitorii comunei şi mai curioşi.
Obs. Pentru documentare, vezi Arhiva CJCPCT Dolj
 

 

Back